Kalenderbok fra 1903

Tydeligvis mye brukt – så den har klart alderen godt. Ikke noe spesielt solid konstruksjon, men papiret er av bra kvalitet.

928_01

Når den åpnes åpenbarer det seg litt elendighet:

928_02

… og ennå mer etterhvert!

928_03

Det er bare en ting å gjøre og det er å hefte om hele tekstblokka.
Men først må gammel maskeringstejp (desperat reparasjonsforsøk) fjernes og rifter og slitte falser leggene repareres. I slike tilfeller som dette bruker også jeg tejp – men en atskillig mer holdbar type spesielt beregna for rep av bøker.

928_04

Da er det bare å begynne å hefte. Jeg holder meg til originalmetoden og da er det greit å spenne opp lintråder i en heftelade.

928_05

Vevknuten (flaggstikk, «weavers knot») er en fantastisk knute. Den er så grei å lage og sitter akkurat der du vil ha den – og den sitter godt. Så godt at jeg ofte klipper av trådendene kortere enn 1 mm!
Derfor skjøter jeg ofte – det er så mye greiere å arbeide med en relativt kort tråd.

Her er mesteparten av leggene hefta:

928_07

… og dette er det siste.

928_08

Tekstblokk og perm er nå ferdig reparert og boka klar for innhegning. Her er delene sammen med skrapet som ble fjerna fra originalen!

928_09

I dette tilfellet løfter jeg ikke opp permspeilene for å få lerretshengslinga under. Sett i forhold til resten av tekstblokka var kvaliteten på forsatspapir utrolig dårlig. Forsøk på å løsne dette fra permen ville bare bydd på problemer og sanns. stygt resultat.

928_11

Permhjørnene var veldig stuka og delaminert, overtrekk mangla litt også. Jeg fylte og stiva opp hjørnene med hareskinnslim (første gang jeg prøver det på hjørner – og det virka bra.) og trekker over små hjørner i rød sjirting. Samme matr. som i bokryggen.

928_10

Så får kunden bedømme.

Dette innlegget ble publisert i reparasjoner, Verksted og materialer og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *