Marmoreringskveld

Når en først skal begynne å «grise til» med marmorering, så bør en gjøre en ferdige ark.
Neste uke er det åpent verksted og jeg må ha noen eksempler på marmorert papir og noen halvfabrikata som besøkende (om det kommer noen) får prøve seg på å lage et lite hefte eller ei bok.

Marmoreringsgrunnen er basert på rent vatn og lambda-karragenan. Det er en ca 1% volumoppløsning.
Men karragenanpulveret har vannskrekk!!  Dvs at det er til dels hydrofobt og vanskelig å blande ut i vann. Det må både hurtigmikser og tålmodighet til.

Etter grundig blanding må oppløsninga stå i minst 24 timer før bruk – helst 48.

Jeg har prøvde mange ulike fortykningsmidler – men det ser foreløpig ut til at karragenan er best og gir mest sikkert resultat.

Jeg har ganske liten verkstedplass – og når det skal henge ark til tørk så blir det lett kaotisk. Dessuten tar det lang tid før arkene tørker – vanligvis 1 – 3 timer.

Når de er tørr blir de ofte svært skrukkete.

De kan legges i press – men det er egentlig mer rasjonelt å stryke dem med et vanlig strykejern. Det har også en annen fordel for noen av fargene blir da også herda slik at de tåler fukt mye bedre.

Så haugen over blir da redusert til dette:

Det ble ca 20 ark lørdagskvelden – og jeg klarte sjølsagt å gjøre en utilgivelig bommert med fiberretningen og mønsterretning på ca halvparten. Fy, fy !!

Her er mesteparten av utvalget:

Jeg eksperimenterer alltid når jeg holder på med marmorering – det betyr som oftest at noe må kastes, men innimellom får jeg overraskende og spennende resultater:

Dette innlegget ble publisert i marmorering, Verksted og materialer og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *