Variant av «Sewn Boards Binding»

Som navnet sier er «Sewn Boards Binding» en metode hvor permene er sydd på (hefta) sammen med resten av boka.

SBB er egentlig en eldgammel måte å hefte bøker på, men har fått en liten rennesanse med bruk av nye, moderne materialer og heftemidler (lim) som har passende egenskaper for denne spesielle teknikken.
I prinsippet er SBB en tekstblokk sydd sammen uten støtte av snor eller band, og hvor de ytterste leggene er utført av sterkere/tjukkere materiale som i praksis kommer til å utgjøre det vi tradisjonelt kaller permene.
Svært likt ei bok med koptisk hefting, men hvor det er mulig å få til et mer moderne utseende.

Som en variant har jeg prøvd metoden med hell på tekstblokker som IKKE er sydd, men hefta sammen med f.eks. vifteliming.

Dette er et eksempel på dette:

Typisk er at SBB har ingen fals i ryggen. Heller ingen formering – dvs at kanten på permene går jamnt med tekstblokka.

Når boka åpnes viker ryggen ut langs en fals som går omtrent i linje med overtrekket. En «svakhet» med normal SBB er at kanten på den aller innerste delen av permen ikke har noe overtrekk. Dette kan imidlertid utnyttes fordelaktig – i dette tilfellet er det lagt inn avstivningkartong som er rød.

Boka åpner lett nesten flatt. Dette kommer av at heftinga i ryggen mangler støtte i form av band eller snorer. I denne bokas tilfeller – som er viftelimt – setter det krav til at vifteliminga er utført skikkelig – helst dobbel vifteliming. Forsterkninga i ryggen er her «bare» en middels tykk remse av japanpapir.

Utvikinga i ryggen er veldig forskjellig fra f.eks. en løsbindsinnbinding med hylse.
Det er utgitt en del barnebøker med stive kartongsider som har samme type konstruksjon. Konstruksjonen kan også gjøres usymmetrisk.

Boka får et enkelt og stilig utseende – mer moderne i formen enn bøker med ryggfals.

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i prosjekter / jobbeskrivelser, utgivelser, Verksted og materialer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *