Reparere, reparere, reparere…..

Bygdebok for Tolga, bind 1, «Gard og ætt» var i dårlig forfatning. Mange løse ark og legg, samt mange «klønete» reparasjoner med ulike tapetyper – alle veldig uegna.

Hele boka var også «pakket inn» i en sjølklebende plastfolie som var revna i perm-hengslinga.

Det var et krav at reparasjonen skulle være så rimelig som mulig – ikke nødvendig med noe tilbakeføring til mest mulig opprinnelig utseende. Derfor var tiltakene å lage nye permer, kopiere løse og fradelte legg for ny innsying.

For å få ned kostnadene mest mulig ble det også valg å forsyne permen med etikett, istedet for å gjøre forsøk med preging på rygg. Boka skulle være solid for fortsatt hyppig bruk – så derfor ble det valgt Buckram, helbind overtrekk.

Os-boka fra 1943 må ha brukt noen «krise-materialer» i permstykke og hjørner. Mange av denne typen som kommer inn til rep. mangler fullstendig hele ryggen.

Bøtemidlet er å erstatte dette materialet med en forholdvis tynn lin-duk i naturfarge.  I de tilfellene som ryggdekoren lar seg bruke blir denne laminert på tynt kraftpapir og montert utenpå den nye ryggen.

Dette innlegget ble publisert i reparasjoner. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *