Hytteboka skulle være ca 20 x 20 cm. Helst 20mm tykk og med ulinjerte sider. Brunt skinn i rygg og hjørner, og overtrekk med eget stoff.
Nå har jeg nettopp bestilt med nye pakker med Conqueror Smooth Wove – et flott papir som egner seg svært godt til både blyant, kulepenn og fyllepenn. Dessuten er det godt å ta i og flott å se på. Jeg valgte mosegrønne forsatsark. De er montert med enkelt omfalsing rundt de ytterste signaturene (leggene).
Her er blokka ferdig sydd, støtt opp, satt i pressa og klar for liming av ryggen. Det ble 20 signaturer – dvs 320 sider.
Jeg har gått mye over til bomullstråd for sying. Den er lett å få tak i ulike tykkelser, og på store sneller. Minst like sterk som lintråd og grei å jobbe med etter voksing.
Under vises bokblokka slik den fremstår etter at ryggen er tørr og renskjæring utført.
Her er litt av delene som kommer til å inngå i den videre ferdistillinga. Ferdig bokblokk, løsrygg, hylseemne , permer og skinn.
Jeg har holdt detaljene i bokblokka i grønt. Kapitelbandet er laget av grønn sjirting med innlimt snor.
(Nå må jeg trene mer på å lage sydde kapitelband – det er jo sååå flott!! Snart!)
Vel – da er det klart for å lage noen flere «deler». Ryggstykke og 4 hjørner i skinn:
Det er desverre ikke bare å kutte ut skinnet etter mål – det må skjerfes også. Nå begynner jeg å få det rimelig greit til, men det var et strev i begynnelsen. Viktig at skinnet er godt å skjære i og at kniven er kvass som bare det….
Kniven er mer på slipelappen enn på skinnet !!
Jeg har ingen lito-stein å bruke som underlag – men en polert byggflis går ganske bra.
Da er det montering av løsrygg, ryggstykke og permer. Skinnet er såpass tykt at jeg må ha 8 mm steg – dvs åpningen mellom løsryggen og permpappen.
1 eller 2 minutter i middels press – med skumgummiskive mellom platene.
I bildet vises permen etter at det også er laget en kant for innpassing av overtrekket. Det virker bestandig bra for overgangen mellom skinn og overtrekk. I dette tilfellet er overtrekket forholdsvis tjukt, så det er ekstra greit med denne kanten.
Skinnet skal ha blindpreg – og det er 100% nødvendig med et prøvetrykk for «korrekturlesing». Feil i settinga av typene gir MASSE ekstraarbeid – og kanskje materialvraking.
Hjørnene påmontert:
Sjøl om det stort sett går greit nå er det fortsatt litt spennende å gjøre en prøvesammensetning for å sjekke om bokblokk og perm passer sammen.
Stoffet som skulle brukes som overtrekk var relativt tykt og tettvevd linmateriale med trykk. Motivene på stoffet skulle plasseres etter kundens ønske på fram og bakperm.
Etter ett «feilskjær» som måtte forkastes ble resultatet slik:
Detaljer ellers fra boka: