Flere typer reparasjoner

Tynset – Gard og ætt. Bind 1

Noen ganger er det ikke nødvendig å gjøre mer enn enkle «flikkinger» for å gjøre det så billig som mulig for kunden. Skinnryggen under er bare forsynt med en ekstra slitekant utenpå originalskinnet.

661_02

og det er satt inn et uoriginal forsats halveis utenpå den originale.

661_03

Første og siste legg var så ødelagt at det er satt inn nye legg ut fra skanna originaler.

661_04

Sluttresultatet er ei bok som kan brukes i mange år til.

661_01

 

 

 

Tynset – En bygdehistorie

Denne boka manglet totalt ryggstykke, men var eller i forholdsvis god stand. Ny heftegas, hylse og 1 1/4 forsats er montert. Og med et ryggstykke som har en rimelig likhet med det originale.

660_01

660_02

Album fra ca 1900

Reparasjonen av dette albumet var en pussig sak. Men det holdt i alle fall boka sammen.
Totalt sett var boka i meget dårlig stand. Permene var svært nedslitt og materiale manglet rundt omtrent hele permkanten. Dette ble en litt større jobb for trerammene i permene hadde også gått i oppløsning så de måtte limes sammen på nytt.
671_01

 

For å få boka noenlunde lik originalen ble løsningen å bruke en sjirting av liknende karakter og farge som det originale papirovertrekket, skjære ut den originale papirdekoren og montere dette utenpå permene.

671_02

«Nyere Digtning» – 1864

677_02

677_04

677_05

677_06

 

Bibel – ca 1890

Slitt og istykkerrevet øvre og nedre kant av ryggstykke. I tillegg ei stor revne i øvre del.

647_02

 

Litt merkelig sak at bredden på ryggstykket var atskillig større enn breden på ryggen til tekstblokka. Funderte litt på hvordan denne sammenmontering kunne utføres, men lagde tilslutt en slags «usymmetrisk» hylse som ble festa til bokblokk og perm med en forsterkning av hefte gas.
Det fungerte i alle fall bra. Boka ble grei å åpne oh lett å bla i.
647_03

 

«Heltinden paa Kuba»

648_01

 

Boka var tydeligvis «hjemmelagd», permer og rygg var vannskadet, og tekstblokka var neste en bunke med løse ark. Etter avtale med kunden ble det «et råkjør» av en reparasjon!

Det endte opp med en viftelimt, lintrådforsterka tekstblokk med renskåret hode, fot og front. Løsbindsinnbinding i en helt ny perm som etterlikna den originale så godt som råd var, men med buckram i ryggstykket i stedet for skinn.

648_02

 

Dette innlegget ble publisert i diverse. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *