Prøveprosjekt i marmorering på papir

(Notat for egen del)

Jeg har strevd litt i det siste året med diverse tilfeldige marmoreringer – til tross for at det har gått glatt tidligere.

I det siste har jeg hatt et problem med at fargene «sprakk opp». Istedet for å bre seg ut på en jamn og glatt måte begynte de å få opprevne kanter og de oppførte seg mer som tynne isflak på vann. Dette gjaldt mer eller mindre for alle farger jeg prøvde, så jeg begynte å mistenke marmoreringsgrunnen. Derfor prøvde jeg flere ulike typer fortykningsmiddel – karrageenan, gum traganht, metylcellulose, tylose, og med ulike konsentrasjonsgrader. Jeg forsøkte også med rent vann uten at disse variasjonene hjalp noe spesielt.

Alle de ulike typer og fabrikater av farger jeg hadde brukt tidligere ble gjennomgått igjen, også med ulike konsentrasjoner av vann og oksegalle. Ettersom noen farger går greit på visse fortykningsmidler, men ikke på andre ble det ganske uoversiktlig i tillegg. Men poenget var at hovedresultatet var omtrent det samme – fargeutflytninga ble ikke tilfredsstillende.

Det er mange faktorer som kan påvirke prosessen.

Mange – og lange – søk på nettet og spørsmål i flere diskusjonsgrupper førte etterhvert fram til at mistanken ble retta mot en eller annen slags forurensning som påvirka overflatespenningene og forholdet mellom disse for type marmoreringsgrunn og type farge. Et par steder dukka det opp hint om at rester etter fargene kunne forårsake en eller annen slags forurensning via redskapene som ble brukt og som gav ugunstige forhold for den «ideelle» overflatespenninga som må være tilstede. Spesielt var det snakk om at akrylfarger kunne ødelegge for vannbaserte pigmentfarger – men også at akrylmediumet i én akrylfarge kunne ødelegge for en annen akrylfarge.

Det endte opp med at jeg tok for meg et middels stor kar som jeg vaska og skrubba grundig med sterke løsninger av kaustisk soda og deretter salmiakk. Samt at jeg fikk tak i vann fra en annen kilde enn hjemme. I tillegg kasta jeg alle plastbeholdere og -kanner som hadde vært brukt til å oppbevare marmoreringsgrunn. Fikk tak i noen «nye» 4-literskanner på bensinstasjonen (de var jo glad til at noen ble borte!) som det hadde vært spylevæske på. Rensa med salmiakkløsning og skylte grundig.
Henta vann fra en annen kilde enn hjemme og lagde også ny blanding med metylcellulose (kjøpt fra Tyrkia) som fortykningsmiddel. Holdt på en hel kveld og en formiddag med «storrengjøring»!

Det fungerte !!

Plutselig var jeg tilbake til de gode resultatene jeg hadde hatt tidligere.

Men jeg har vært litt overivrig og ikke systematisk nok. Jeg har nå innført 2 nye, ukjente faktorer: Vann fra ny kilde og rengjøring av redskaper.
Dermed vet jeg ikke om det var vannet eller rengjøringa som gjorde utslaget. Men ut fra tidligere erfaringer med vannkvalitet holder jeg en knapp på rengjøringa. Det burde være en enkel oppgave å få den saken kontrollert.


Kjørte et prøveprosjekt.

Oppgave: Lage marmorering med grunnlag i fargene til det tanzanianske flagget.

Flag of Tanzania

Brukte Lukas Cryl og måtte blande litt farge for å tilpasse fargetonene.

Resultat:

Grovt Chevron-mønster med stenk.

WP_20150711_003

Rent «Stenk»-mønster:

WP_20150711_001

Stenk-mønster m/ bølger:

WP_20150711_002

Video fra prøveprosjektet:

Dette innlegget ble publisert i diverse. Bokmerk permalenken.

2 svar til Prøveprosjekt i marmorering på papir

 1. Emilia Brox sier:

  Hei!

  Hvor bestilte du metylcellulosen?

  Vennlig hilsen
  Emilia

  • Tidligere gikk det an å kjøpe Glutolin Normal som var et tapetklister av MC uten tilsetninger. Men det ser ut som om det er trukket fra markedet.
   Du kan søke blant helsekost, men der skal de ofte ha flere hundre kr for stakkars 100 gr.
   PÅ Ebay finner du sikkert noe – ellers har jeg kjøpten gang herfra: https://www.karinsanat.com/Sepetim (de har også mye annet marmoringsutstyr og rekvisita.
   Internasjonalt finner du lett noen som selger i 20 kg sekker – men det er litt styr med import etc, … og hvem trenger vel 20 kg. Løsningen er kanskje å dele med flere eller selge videre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *