Helskinn gjestebok

Dette er ei relativt tjukk gjestebok. Derfor er den hefta på 3 band som skal sikre god forankring i permene. Sjølve tekstblokka kommer til å få ei vekt på 1,5 kg !!

Linband og lintråd har sjølsagt en viss tjukkelse og hever seg derfor litt fra ryggen på tekstblokka. Det må derfor fôres mellom for å få en jamnt, glatt rygg – uten noen «kuler».

I tillegg til heftebandene er det også sydd inn lerretsforsterkning som skal forsterke hengslinga mot permene.

I mellomtida gjøres permen klar. I en løsbindsinnbinding utføres boka i 2 atskilte deler: Tekstblokka og perm.  Permen er som en slag ytterkledning som skal beskytte tekstblokka, samtidig som den skal virke presentabel.

I dette tilfellet består permen av papp-plater (vanlig) som trekkes med skinn. Det er behov for erfaring og tradisjonell framgangsmåte for at permen skal passe utapå tekstblokk. Vanligvis gjøres dette slik at tekstblokka måles når den er ferdig – og til disse målene legges det til og trekkes fra erfaringsmessige antall millimeter – litt avhengig av konstruksjonen som benyttes.

Ved å bruke maler utforma som distansestykker letter det arbeidet med å plassere papp-platene på skinnet. Disse limes på med hveteklister (!).

Permen er stort sett ferdig når skinnet er klistret på og «slått inn» rundt kanten på papp-platene. Dersom det skal utføres dekorasjoner eller tekst utetapå permen gjøres dette nå.

Etter litt tørking og pressing er det nå klart til montering av tekstblokka inn i permen.
Denne produksjonmetoden kalles «løsbindsinnbinding» – fordi tekstblokka og permene lages hver for seg, altså løsrevet fra hverandre.

Første delen av monteringa inn i permen kalles «innhengning». Ryggene på tekstblokka og permen limes til hverandre. Etter at dette er tørt kommer neste trinn. Da limes framre og bakre lerret og hefteband mot permpappene og det hele dekkes med første og siste ark i tekstblokka – den såkalte forsatsen. Det siste trinnet kalles «anpapping»

Når det hele er pressa sammen slik at luftbobler og skrukker ikke oppstår – er boka egentlig ferdig. Men den må ikke åpnes før den er helt tørr og har oppnådd full styrke. Vanligvis blir den åpna og inspisert etter 24 timer – eller etter «over natta» som vi sier.

Her er den sett fra litt andre perspektiver:

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i hytte- og gjestebøker, notatbøker og dagbøker, prosjekter / jobbeskrivelser, Solgt og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *