Prosjekt «Masteroppgave»

11. juni 2009

Min ideelle seriestørrelse burde være 1 !

Likevel har jeg tatt på en jobb med å lage 8 mer eller mindre like bøker i halvbind. 6 stk i Wintan/Geltex og 2 stk i skinn/Geltex.

Det er et ønske at bøkende skal være sydd – så det ble en liten utfordring å finne et digitaltrykkeri som kunne levere trykk med riktig utskyting – men det løste seg bra.

Trykkeriet leverte på ufalsa A3+ ark, separert i 21 signaturer og hver signatur merket med nr.

DSCN0364_pub

Falsejobben gikk derfor greit – men sjekket sidenr for hvert legg under falsing.

Her er samtlige ferdig ….

dscn0367

Så en fordeling til bokblokker, 8 blokker a 21 signaturer.

DSCN0369_pub

13. juni 2009

Sying gjøres med blå lintråd. Vanligvis bryr jeg meg ikke om at skjøter kommer inne i boka, men ettersom denne tråden skal være en del av dekorasjonen utføres skjøt på utsida.

«Weavers knot» (vet ikke det norske navnet) er en utrolig hendig knute. Trenger egentlig ikke mer enn 6-8mm utstikkende ende på den «gamle» tråden for å skjøte på ny tråd. Dessuten kan skjøten skyves omtrent helt inn før tråden strammes – og knuten fester.

DSCN0377_pub

Den er så sikker at endeklipping utføres bare 1 – 2 mm fra sjølve knuten.

DSCN0379_pub

Så nå er samlige bøker ferdig sydd og forsatser i mørk blått montert.

16.juni 2009

I helga har jeg fått limt ryggene, renskjært, runda og banka falser.

Ved liming av ryggen settes bokblokkene inn i presser av tre…

DSCN0382_pub

…og ettersom jeg ikke har noen egna presse for falsbanking gjør jeg dette med «backing boards» og et arbeidsbord fra Biltema. Det har fungert helt greit – helt til i går!

DSCN0383_pub

Nå skjønner jeg mer hvorfor denne benken ikke kosta mer enn kr 139 !! Den er i alle fall ikke brukandes noe mer.

benk3_pub

benk1_pub

Vel – da må en klare seg i mellomtida med det er har.

Bokpressene kommer godt med, sjøl om det er litt mer plunder med å banke falser i disse.

DSCN0388_pub

Alle bokblokkene er nå ferdig – mulig at jeg må sette på foringer før hylsa monteres – er litt usikker.
Boka blir litt mindre «oppslagsbar» med mye foringer – men det er greiere å få hengt boka inn i permen og siget blir sannsynligvis mindre.

DSCN0389_pub

Nå blir det pause noen dager –

18. juni 2009

Etter å ha «kjent og følt» litt på bokblokkene bestemte jeg meg for å montere foringer. Her er foringer montert på øverste boka – og hylse er klargjort.

DSCN0390_pub

For samme boka er også permstykket i Wintan gjort ferdig på 3mm permer. Løsrygg med falske opphøyde band er lagt inn. (Kanskje jeg burde gjort preging før denne montasjen – men mener jeg har noe erfaring for at dybden i preget reduseres dersom det limes etterpå.)

DSCN0392_pub

19. juni 2009

Jeg er tilhenger av å monter hylser på bøker – særlig når det er litt størrelse og tyngde på dem. I dette tilfelle bruker jeg litt kraftig papir – og ettersom jeg ikke hadde nok kraftpapir ble det også et par som fikk hylse av Geltex (man tager hvad man haver)

DSCN0401_pub

Det blir en del kapping av papp til permer – og når pappen er 3mm kan det bli litt «skummelt» når en tar kraftig i – og det glipper!
Hadde litt flaks denne gangen – fikk i alle fall ikke noe blod på bøkene !!

DSCN0405_pub

Men nylig investerte jeg i en IDEAL skjæresaks – og da er kapping av all permpappen nærmest en lek:

DSCN0400_pub

«Vidunderet»:

DSCN0415_pub

Nå nærmer det seg innhenging – må bare gjøre noen prøvetrykk først for å se hvilken folie og temperaturer jeg bør bruke. Trykking på Geltex har jeg gjort før, men bare enkle ord og symboler – aldri med en såpass stor klisje.

DSCN0403_pub1

På Wintan går det greit sjøl om jeg må flikke litt på resultatet i etterkant – typene er for grunne og ikke så godt egna for materialer som gir såpass mye etter. (Blir en utfordring når skinnet skal preges!!)

Geltex-en reagerte pent – men må ha ca 110 grader C.

21. juni 2009

I dag har jeg bare montert hjørner og satt på overtrekk – foreløpig for 6 bøker som skal ha Wintan.

Wintan er litt gjenstridig i hjørnene – sjøl om jeg bruker såpass tynt som 0,5 mm. Kanskje det hadde gått litt lettere med et mer klebrig lim. Jeg bruker (som vanlig) en blanding av PVA og klister. Det sitter i allefall godt når det er tørt..

Men jeg er fornøyd når hjørnene blir slik:

DSCN0409_pub

Hjørner i skinn må jeg gjøre noen prøver med først før jeg går løs på det endelige. Skinnet oppfører seg så forskjellig – og jeg har ikke så lang erfaring med materialet at jeg kan ta noen sjanser.

Derfor gjør jeg (foreløpig) prøver med noen små hjørner.

DSCN0411_pub

Jeg bruker å lage en rille for avslutningen av overtrekket. Da ser det mye bedre ut – og dessuten beskytter det overtrekkskanten.

DSCN0412_pub

Det begynner liksom å «nærme seg slutten» når permene er ferdig laget. Bildet under viser en av de 6 permene med Wintan og blått Geltex overtrekk. I det siste har jeg begynt å «skave» påermpappen i hjørnene som vender inn mot løsryggen. Dette ser ut til å fungere bra når jeg skal gjøre omslaget – særlig når det er tjukk papp.

DSCN0407_pub

Her er den første permen klar med overtrekk. Nå mangler bare preging av boktittel etc. på frampermen. Får ikke gjort dette før i morgen – for jeg rekner med at permene bør tørke helt – dvs «over natta».

DSCN0408_pub

21. juni 2009

Det er alltid «litt spennende» når en skal gjøre preging. Hvis preginga ikke blir bra er det vanskelig å rette på og permen må kanskje trekkes om – hvis mulig. Det har hendt noen ganger at jeg har vært nødt for å lage ny perm – for det kan etterlate «stygge» spor om en må demontere/remontere noe.

Her er frampermen merka av og klar for preging.

DSCN0416_pub

Jeg har et pregeverktøy «til låns» – det er opprinnelig beregna for preging av visittkort o.l. og har egentlig et litt for lite gap til å kunne tilfredsstille behovene ved generell preging på bøker – men det er mulig å få til en del ting.

DSCN0417_pub

Vel… neste trinn er å «henge inn» bokblokkene. Ettersom det er små ulikheter er kritiske deler nummerert og tilpassa hverandre. Bokblokk og perm lages hver for seg – og bokblokkene kan ha litt ulik bredde etter runding og falsbanking.
(Mulig at denne ulikheten blir neglisjerbar når jeg blir bedre på dette!)

I allefall: Hver perm er tilpassa til sin bokblokk….

DSCN0421_pub

23. juni 2009

Plutselig er ting ferdig ! Etter klebes speilene inn på innsida av fram- og bakperm. Kort tid i press, og riving av stegene – og så må det stå i lett press en god del timer. Minimum over natta – gjerne noe lenger.

DSCN0423_pub

I dette tilfellet er det (for meg!) en anseelig bunke bøker.

I dag har jeg åpnet dem, sjekket og «følt» litt på dem. Det ser bra ut – bortsett fra ei bok som hadde fått noen skrukker på speilen.

Bøkene åpner lett – sjøl om skinninnbindinga er litt hardere enn de som er gjort i Wintan. Skinnet er nok litt i tykkeste laget.

DSCN0427_pub

DSCN0429_pub

Og som på de fleste sydde bøker åpner de godt helt inn mot ryggen!

DSCN0426_pub

De ligger også relativt godt flatt.

DSCN0424_pub

DSCN0425_pub

Da er det egentlig bare å pakke og sende !!

DSCN0428_pub

… også blir det St. Hans !!

DSCN0433_pub

Dette innlegget ble publisert i prosjekter / jobbeskrivelser, utgivelser, Verksted og materialer og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Prosjekt «Masteroppgave»

  1. Sundbye sier:

    Hei
    Flotte bøker!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *